Als bij u de diagnose diabetes type 1 gesteld is zal u naar de specialist verwezen worden, in de praktijk is daarvoor niet voldoende behandelmogelijkheid.
Als bij u de diagnose diabetes type 2 gesteld is zal de huisarts u naar de praktijkondersteuner (POH), tevens diabetesverpleegkundige, Marga of Maaike verwijzen.
U krijgt dan eerst een informatiegesprek waarin wordt uitgelegd wat de ziekte inhoudt en wat het zorgprogramma inhoudt. Korte uitleg over de ziekte diabetes vindt u alvast hieronder. Voor de controle komt u in ieder geval in het 1e jaar minimaal elke 3 maanden bij de POH en 1 maal bij de huisarts. Zonodig kan dat vaker afgesproken worden.
Na het 1e jaar kan het aantal controles soms verminderd worden.
Voor de controles wordt bloedonderzoek gedaan bij het SCAL voor de bloedsuiker, het HbA1c, cholesterolspectrum, nierfunctie.
1 x per jaar wordt ook urineonderzoek gedaan.
Tussendoor kan ook de bloedsuiker op de praktijk gemeten worden.
Jaarlijks wordt voetcontrole gedaan. Dit kan vaak door de POH of door een medisch pedicure gedaan worden. Als u bepaalde klachten of afwijkingen in uw voeten heeft kan u worden doorverwezen naar een podotherapeut.
U kunt naar de dietist en naar de fysiotherapeut verwezen worden voor begeleiding bij een gezonde leefstijl. Dit kan ook eenmalig voor het bespreken van uw voedings- of beweegpatroon met zonodig een advies.
2 jaarlijks wordt een oogcontrole (fundusfoto) gedaan. Dit is vanwege het risico op netvliesafwijkingen door de diabetes.
Al deze onderzoeken en controles zijn bedoeld om evt. al bestaande afwijkingen op te sporen en om het ontstaan of verergeren van klachten en afwijkingen te voorkomen.
Ook voor diabetes gerelateerde aandoeningen en klachten geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen!
Diabetes
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. En ook reageert het lichaam vaak niet meer goed op insuline. Of het maakt helemaal geen insuline meer. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel precies, met het hormoon insuline. Twee belangrijke soorten diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Ze hebben allebei te maken met insuline en bloedsuiker, maar zitten heel verschillend in elkaar. Diabetes type 2 komt verreweg het meeste voor.
Diabetes type 2
Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.
Diabetes type 1
Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.
Vroeger heette diabetes type 1 ook wel ‘jeugddiabetes’. Deze vorm van diabetes komt veel minder vaak voor: 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.
voor meer info:
www.diep.info
www.dvn.nl
www.thuisarts.nl
Handige websites
Op de pagina's hieronder kunt u verschillende handige informatie vinden. klikt u gerust verder.