Als u een hart- en vaatziekte hebt of een verhoogd risico op het ontstaan van een hart- en vaatziekte en de huisarts is uw hoofdbehandelaar dan hoort u bij de doelgroep van ons zorgprogramma CVRM (cardiovasculair risiomanagement).
De diagnose wordt gesteld door de specialist of door de huisarts.
U blijft onder controle bij de specialist cq. de huisarts tot uw klachten stabiel zijn en u alleen nog jaarlijks voor controle hoeft te komen.
Daarna zal de huisarts u meestal naar de praktijkondersteuner (POH-S) Marga of Maaike verwijzen.
Voor de controle komt u in ieder geval jaarlijks bij de POH en zonodig, of indien u dit wenst, bij de huisarts.
Hieronder kunt u de informatie vinden wat het zorgprogramma inhoudt;
Voor de controles wordt bloedonderzoek gedaan bij het SCAL voor de bloedsuiker, het cholesterolspectrum, nierfunctie.
1 x per jaar wordt ook urineonderzoek gedaan.
U kunt naar de dietist en naar de fysiotherapeut verwezen worden voor begeleiding bij een gezonde leefstijl. Dit kan ook eenmalig voor het bespreken van uw voedings- of beweegpatroon met zonodig een advies.
Al deze onderzoeken en controles zijn bedoeld om evt. al bestaande afwijkingen op te sporen en om het ontstaan of verergeren van klachten en afwijkingen te voorkomen.
Ook voor hart- en vaataandoeningen en klachten geldt namelijk dat voorkomen beter is dan genezen!
Wat zijn hart- en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten zijn ziekten van het hart en de bloedvaten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Wanneer bloedvaten vernauwen, spreken we van atherosclerose of verkalking van bloedvaten. Mensen met vernauwing van de kransslagaders van het hart kunnen last hebben van pijn op de borst (angina pectoris), bijvoorbeeld tijdens sporten of traplopen. Bij aderverkalking kan door stolselvorming de kransslagader plotseling dicht gaan zitten en een hartinfarct veroorzaken.
Vernauwing van de bloedvaten in een been kan een krampende pijn in het been geven tijdens lopen. We noemen dit etalagebenen. Als een vernauwd bloedvat in het hoofd zit, kan dat verstopt raken. Het gevolg is dan een beroerte.
Ga voor meer informatie over hart- en vaatziekten naar de website van de Hartstichting.
Test hier uw risico op hart- en vaatziekten
Wat is hypertensie of verhoogde bloeddruk?
Het hart is een spier die het bloed via de bloedvaten door het hele lichaam pompt. Hiervoor trekt het hart ongeveer 70 keer per minuut samen, dag en nacht, zonder dat u hier iets voor hoeft te doen. Wanneer het bloed door het hart de bloedvaten in wordt gepompt, is een bepaalde druk nodig voor de doorstroming van het bloed. Deze druk, de bloeddruk, wordt ook op de wanden van de bloedvaten uitgeoefend. Bieden deze bloedvaten een hogere weerstand dan normaal, dan zal het hart harder moeten persen, d.w.z. een hogere bloeddruk is nodig om dezelfde hoeveelheid bloed per minuut rond te pompen. Het hart en de bloedvaten worden dan dus meer belast dan normaal.
Bloeddrukverlaging kan worden bereikt door minder bloed per minuut door de bloedvaten te pompen of door verwijding van de bloedvaten de weerstand van de vaten te verkleinen. Een onbehandelde te hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben voor het hart en de bloedvaten. Het is dan ook heel belangrijk om een verhoogde bloeddruk vroegtijdig op te sporen en goed te behandelen.
De bloedruk wordt aangegeven in waarden, uitgedrukt in millimeters kwikdruk. Bijvoorbeeld 140/80. Het eerst getal is de bovendruk en het tweede getal is de onderdruk.
Verhoogde bloeddruk is een van de risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Door langdurig verhoogde bloeddruk kunnen de wanden van de bloedvaten beschadigd worden. op de beschadigde plaatsen kan zich gemakkelijk cholesterol afzetten waardoor de doorlaatbaarheid en de elasticiteit van de vaten minder wordt en zelfs vaatverstopping kan optreden. Dit noemen we aderverkalking. (atherosclerose)
Een andere risicofactor is roken. Door roken worden de bloedvaten vernauwd en en bovendien stimullert het de aderverkalking.
Bij teveel verzadigde vetten eten of teveel koolhydraten wordt veel cholesterol gevormd in de lever en in de vaatwanden afgezet. Dit belemmert de doorbloeding en en hierdoor worden de ongunstige gevolgen van verhoogde bloeddruk versterkt.
Normale bloeddruk
Uw bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Hij wisselt in de loop van de dag en verandert naarmate we ouder worden. Bij inspanning, stress of blijdschap is de bloeddruk tijdelijk hoger. Dit is niet gevaarlijk. Pas wanneer de bloeddruk ook voortdurend in rust verhoogd is, is er sprake van hoge bloeddruk. Wat voor u een goede bloeddruk is kunt u het beste met de arts of POH bespreken.
Verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)
Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Het wordt aangemaakt door de lever, maar komt ook via voeding het lichaam binnen. Het menselijk lichaam kan niet zonder cholesterol, maar een te hoog cholesterol is ook niet goed. Dat vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Totaal cholesterol
Met cholesterol bedoelen we meestal het totaal cholesterol. Het totaal cholesterol is opgebouwd uit verschillende soorten cholesterol. De belangrijkste zijn:
- het ‘slechte’ cholesterol (LDL = low density cholesterol)
- het ‘goede’ cholesterol (HDL = high density cholesterol)
- de vetten (triglyceriden)
Het slechte cholesterol LDL speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. Hoe hoger de waarde, hoe hoger het risico op deze aandoeningen.
Oorzaken
Een verhoogd cholesterol kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van een te hoog cholesterol zijn:
- overgewicht
- roken
- hoog cholesterol in de familie
- diabetes (suikerziekte)
- een traag werkende schildklier
- Symptomen
Een te hoog cholesterol geeft over het algemeen geen klachten. U kunt jarenlang een te hoog cholesterol hebben, zonder daar iets van te merken. Dat maakt het zo gevaarlijk. Bij extreem hoge cholesterolwaarden, kunnen er soms onderhuidse cholesterolophopingen ontstaan. U heeft dan last van zwellingen, met name op de pezen (xanthomen).
Behandeling
Een te hoog cholesterol kan worden behandeld met medicijnen. Of u medicijnen moet slikken, is onder andere afhankelijk van hoe hoog uw cholesterol precies is. Daarnaast spelen ook eventuele andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, suikerziekte, roken) een rol. De belangrijkste cholesterolverlagers zijn statines. Deze medicijnen remmen de aanmaak van cholesterol en zijn vaak erg effectief.
Deze medicijnen kunnen, zoals alle medicijnen, bijwerkingen hebben maar als u met een lage dosis begint kunt u bijwerkingen meestal voorkomen.
Handige websites
Op de pagina's hieronder kunt u verschillende handige informatie vinden. klikt u gerust verder.